Toepassingen

Geprefabriceerde constructies zijn alom tegenwoordig. Soms zijn ze zo ingeburgerd dat men er niet meer bij stil staat. Men vindt ze in alle domeinen van de bouwsector. Of het nu gaat om wegenbouw, waterbouw, spoorwegen, civiele bouwwerken, appartementsbouw of woningbouw, geprefabriceerde constructies winnen steeds meer aan belang.
 

Fabrieksmatige producten

De beste manier om de bouw te industrialiseren is door zoveel mogelijk werk van de bouwplaats naar een vaste fabriek over te brengen. Industrialisatie betekent immers rationele en efficiënte productiemethoden, geschoolde arbeiders, seriewerk, kwaliteitsbewaking, enz…
 
“Veiliger productiemethodes en veiliger op de werf”
 
Concurrentie en maatschappelijke evoluties dwingen de prefab industrie om voortdurend te zoeken naar verbeteringen van rendementen en arbeidsomstandigheden door het ontwikkelen van nieuwe producten, bouwsystemen en werkmethoden. Automatisering van het productieproces is één van de uitdagingen in de prefabricatie.
 

Kwaliteit

De kwaliteit van de prefab elementen vloeit rechtstreeks voort uit de fabrieksmatige productie.
In een fabriek zijn een betere procesbeheersing en kwaliteitscontrole mogelijk. De verdichtinggraad van het beton is veel hoger door het trillen op tafels en het temperatuursverloop kan veel beter in de hand worden gehouden.
 
Deze hoge kwaliteit vertaalt zich in een grotere sterkte en stijfheid (hoge belastingen, grote overspanningen), hogere duurzaamheid (een dichter beton wordt minder snel aangetast) en betere esthetiek (een hoog afwerkingniveau).
 
“Gecontroleerde kwaliteit, nog voor inbouw in de constructie”
 
De kwaliteitscontrole is gebaseerd op een systeem van zelfcontrole met toezicht door een onafhankelijke instantie. De productiecontrole in de fabriek omvat procedures, instructies, regelmatige inspecties, testen en het gebruik van de resultaten voor het controleren van uitrustingen, grondstoffen en andere materialen, productieprocessen en producten.