Prefab tribunes voor Spa-Francorchamps

Snelle zitplaatsen voor een snel circuit
 
Eind mei werd het gloednieuwe circuit van Spa-Francorchamps feestelijk geopend. Balken, wandelementen, trappen, afvoerbuizen, vloerelementen, metselblokken, doorstroomopeningen voor de tunnels… hadden onze lidbedrijven allemaal al geleverd.  Het enige wat nog ontbrak was een tribune, zodat de toeschouwers de startlijn en de pits konden zien. Ook die werd volgens prefab traditie in een mum van tijd geproduceerd, geleverd en geplaatst.
 
Studiebureau, aannemer en prefabrikant onder druk…
 
Net als de rest van het Spa-Francorchamps –project, waar resoluut voor prefab beton werd gekozen, stonden ook de tribunes in het teken van een krappe timing, een flexibele organisatie, nauwkeurigheid van de werkmiddelen en een snelle uitvoering. Enkel hierdoor kon het project op tijd worden afgewerkt.
 
“We zijn met de voorbereiding van het project gestart op basis van twee A4’tjes. Nauwelijks twee weken na het tekenen van de bestelbon (op 2 april 2007) waren de eerste elementen al in productie op basis van de voorlopige plannen van het studiebureau,” aldus Emmanuel Porignon, gedelegeerd bestuurder van PREFER. Hij voegt er al lachend aan toe: “De productie ging sneller dan het tekenen van de detailplannen. De plannen werden ons stukje bij beetje bezorgd en werden meermaals aangepast.” De productie van de pijlers begon op 17 april, die van de balken op 18 april en die van de 280 zitrijen op 2 mei. De eerste elementen werden in de laatste week van april op het bouwterrein geleverd, de laatste leveringen vonden plaats op 12 juli! Het spreekt voor zich dat een dergelijk tempo vereist dat de prefabrikant geroutineerd is in de productie, maar ook in de bevoorrading en de levering. PREFER kon al op een ruime ervaring bogen, want het bedrijf heeft verschillende tribunes op zijn naam staan, evenals andere op maat gemaakte voorzieningen voor de bouwplaats en dit zowel voor grond-, water-, spoor- als wegenwerken.
 
Volledig geprefabriceerde tribunes
 
De vier tribunes staan niet op een rechte lijn, maar verspringen. Ze moeten plaats bieden aan 4.000 toeschouwers. Er zijn drie toegangszones tot de tribunes met elk twee traparmen. De totale betonhoogte boven de grond (voor de afwerking van de overkapping) bedraagt ± 15 m, wat overeenkomt met de hoogte van de betonpijlers.
 
Het programma voor de fabricage en de levering van de prefab-elementen van PREFER bestond uit: 
  • 39 balken van gewapend beton van verschillende afmetingen voor in totaal ongeveer 103 m³ beton;
  • 13 pijlers met een lengte van 15,88 m tot 16,24 m voor in totaal 63 m³ beton;
  • 16 traparmen van twee verschillende soorten en 4 prefab-overlopen voor in totaal 38 m³ beton;
  • 286 zitrijen van zestien verschillende soorten (variërend in lengte van 7,32 m tot 8,93 m) voor in totaal bijna 300 m³ beton;
  • 144 aantreed-elementen voor in totaal 28 m³ beton.
Al deze elementen, met uitzondering van die van het laatste punt, zijn extra verstrekt en zó ontworpen dat ze bestand zijn tegen de mogelijke dynamische belasting van de toeschouwersmassa.
De relingen, overkappingen, zijbekleding en de stoeltjes die op de zitrijen bevestigd moesten worden maakten deel uit van de laatste afwerking voor de Grand Prix van 16 september.
 
Bouwheer: I.S.F., de Intercommunale voor de exploitatie van het circuit van Spa-Francorchamps,
Architecten: Architectenbureau ACTE 1 S.A., Luik & Architectenbureau Philippe GREISCH S.A.,
Studiebureau: Studiebureau GREISCH S.A., Luik,
Aannemers: Entreprise WUST S.A., Malmedy en Entreprise BESIX S.A., Brussel
Prefabrikant tribune-elementen: PREFERS.A., 4400Flémalle.
 
PREFER heeft twee productiesites waar ongeveer 80 arbeiders werken. Het bedrijf maakt deel uit van de groep Gustave Portier Industries (240 werknemers).
 
Het productgamma is de laatste jaren sterk uitgebreid en er zijn speciale producten bijgekomen. De producten zijn hoofdzakelijk voor de volgende vier toepassingsgebieden bedoeld:
  • Openbare wegen en dergelijke: verkeersdrempels met straatstenen; rijbaankussens van wit reflecterend beton; decoratieve elementen en stadsmeubilair (banken, voetstukken voor glasbollen); boorden voor rotondes; dwarsliggers; modules voor tramsporen met geïntegreerde rails en straatstenen…
  • Gebouwen: metselblokken, drempels, lateien, muurplaten, decoratieve trappen en balkons, gevelwanden, decoratieve kroonlijsten…
  • Waterzuivering: elementen voor waterbekkens, drinkwaterreservoirs, zuiveringsstations, stormbekkens…
  • Civieltechnische werken: balken, pijlers, tribunes, zitrijen, maar ook draagbalken en landhoofden voor bruggen, afvoersystemen op maat…
Het bedrijf, dat altijd op zoek is naar verdere differentiatie, is onlangs begonnen met de productie van wandpanelen van beton-hout voor individuele woningen. Hiermee worden de voordelen van de akoestische en de thermische isolatie gecombineerd met het gebruik van hernieuwbare materialen.